Bohr şi sistemul ticăloşit: un exemplu la nimereală

Not everything that counts can be counted, and not everything that can be counted counts

(Einstein)

Să luăm, aşadar, un exemplu. Cartea mea de fizică, la recapitularea pentru ceea ce pare a fi a treia parte din toată materia, are trântite la secţiunea despre modelul Bohr nişte formule şi cam atât. Ca, de altfel, şi la celelalte părţi. Deci să înţelegem că asta consideră autorii că e de reţinut de acolo.

După care urmează neşte exerciţii unde să aplici formulele minunate. După ce ţi-ai bătut capul juma de secol să înţelegi ce se întâmplă acolo. Mă rog, cel puţin juma de secol dacă eşti eu. Your mileage may vary.

În comparaţie, din primele 10 rezultate pe google pentru acelaşi subiect, 9 au muuuulte cuvinte, poze, grafice, diagrame, animaţii, un caz mergând până la punctul în care să prezinte totul sub forma unui dialog (şi să trăiască o mie de ani, că a aruncat cu ceva lumină în mine). Şi vreo patru formule, răsfirate pe-acolo, odată ce lucrurile au ajuns destul de limpezi ca să fie introduse.

Concluzia? În lumea reală, oamenii vor să audă o poveste frumoasă despre cine e fenomenul şi cu ce îi ajută pe ei sau de ce le-ar păsa. După care pot să accepte şi să le arunci formule în nas.

Constanta lui Rydberg este de 10 973 731.6 m-1. Voie bună!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s