Mitocani din toate ţările, mândriţi-vă!

Fiului meu Martin, care la cinci ani m-a anunţat că Brazilia şi Arsenal joacă în acelaşi campionat. În mod fundamental, avea dreptate


(dedicaţia de la începutul ”Manifestului fotbalist”)

Şi încă de la respectiva dedicaţie, am căzut pe spate, într-un triplu salt mortal, aterizând în şpagat, cu un zâmbet larg pe faţă, şi zicând: ”DA! Asta e!”. Fotbalul e un joc simplu, de-al nostru şi pentru noi, iar dacă asta îl face un joc de mitocani, asta e. Gazonul e locul unde mentalitatea muncitorului de la uzină se întâlneşte cu cea a mâncătorului de caviar dotat cu planuri de dezvoltare durabilă, unde artistul care îşi schiţează opera cu o pensulă subţire şi omul simplu care dă cu târnăcopul în piatră până iese ceva pot sta faţă în faţă. Şi niciodată nu ştii cine câştigă. Fotbalul ne atrage pentru multitudinea de perspective asupra jocului, de metode prin care echipele caută să-şi apropie victoria. Şi inevitabil ne regăsim în unele din aceste atitudini, pe care le regăsim, mai departe, în viaţă. Şi de-asta e frumos. Şi cred că am spus acelaşi lucru în suficiente fraze ca să mă opresc.

În special partea a II-a a cărţii se preocupă de aspectul ăsta, de acel farmec simplu şi inexplicabil al jocului care te face să loveşti pentru prima oară într-o minge. În rolul de exemplu principal, meciul Australia-Samoa Americană, din preliminariile CM 2002:

Însă măcar atâta lucru ştim: primele 10 minute ale partidei au trecut fără gol şi asta înseamnă, pur şi simplu, că primele 10 minute ale partidei Australia-Samoa Americană au fost cel mai uluitor lucru care s-a întâmplat în fotbal şi în sport de mulţi ani încoace. Pentru 10 minute, martorii oculari au putut vedea cum au arătat la vremea lor primele 10 minute de fotbal, primele 10 minute de joc, primele 10 minute de armonie umană prin joc.

După încă multe pagini căutând să surprindă inexplicabilul din fotbal, urmate de povestiri despre fotbalişti celebri şi destinele lor, partea de “farmecul vieţii” se rupe destul de abrupt pentru a ne duce într-o felie groasă de “fascinaţia puterii”. Începând din capitolul 4, care ne duce drept în mlaştina fotbalului românesc, suntem purtaţi printre grătarele lui Mircea Sandu, deşerturi din Asia Centrală, Consilii ale CIO şi organisme antidoping, într-un sumar dureros de lung al corupţiei care a pus stăpânire peste sportul mondial. Lucrurile populare atrag bani, iar banii atrag grupurile de interese. Şi începe lupta pentru ciolan. Mai spicuim un pic:

Gimnastica e până la urmă o formă de reducere a fiinţei vii la programul unui automat. Sportul e cu totul altceva, sportul educă şi învaţă oamenii tineri câte ceva despre lucrurile mari ale vieţii – solidaritate, speranţă, bucurie.

Nu trebuie să fim virtuoşi. Nici de eroism şi de idei dureroase nu mai e nevoie. Nu. Tot ce ni se cere – deşi nu ni se cere la slujbă sau în scriptură – e să fim pragmatici. Adică să ne vedem de treabă şi să acceptăm.

Tot de aici am aflat că în China, gazdă a Jocurilor Olimpice, stat care ne vorbeşte despre deschiderea faţă de lume şi progresele în privinţa drepturilor omului, se împuşcă oameni pe stadion, cu public. No comment.

În fine, ar fi multe de spus, dar n-o să mă apuc să repovestesc cartea, mai ales că e vorba de o serie de articole scrise de-a lungul anilor. Dar Traian Ungureanu analizează într-un mod absolut fermecător, care pe mine unul m-a ţinut lipit de carte, intersecţiile între fotbal şi sport în general, şi politic, cultural, social etc. Pentru că, deşi e un simplu joc, ne afectează pe toţi, mai mult decât pare. Şi ca un ultim indiciu, am terminat cele 300 de pagini în 4 zile, deşi de obicei sunt mormolocul mormolocilor când vine vorba de citit (un timp mai obişnuit pentru ceva de mărimea asta ar fi 3 săptămâni). Deci tipul chiar le are.

T.R.U. scrie şi în Gazetă şi articolele lui pot fi găsite aici.
Voie bună!

Traian Ungureanu, Manifestul fotbalist, editura Humanitas, 2004 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s