Cine-i imbecilul?

În ultimele zile, s-au întâmplat foarte multe lucruri importante în presă şi foarte puţine în realitate. Un columbian, un urs şi un marinar au reprezentat materialul de care-a tooot tras mass-media o săptămână.

Un urs a mâncat un om în Braşov. Naşpa. Aş fi fost dispus să accept o ştire cu conţinutul ăsta şi atât. Sau, dacă vor tam-tam, o analiză mai serioasă a motivelor pentru care urşii s-au apucat să coboare în oraş şi să mănânce urşi (deşi, really, ar trebui să se găsească ceva mai bun să umple spaţiul ăla de emisie) Eventual un interviu cu un expert, care să spună „Naşpa”, după care să înceapă să ne explice procesul fiziologic care îl determină pe urs să te considere o friptură suculentă (deşi nu cred în teorii reci nici să mă-mpuşti, pare că acum ar fi mers). Ei, nu, nu, nu. Ursul a fost personificat, umanizat, transformat într-o bestie care mănâncă copiii şi violează babele, bravii vânători au plecat în căutarea ursului ucigaş, brusc un animal care a luat-o razna devenise Pasaris 2. Spre seară, breaking news, unde suntem anunţaţi pe tonul specific că vânătorii au reuşit să ucidă fiara în urmă cu câteva minute, stimaţi telespectatori.

Apropo de urs. La Steaua a venit un nene, Toja, columbian care joacă în campionatul american, ca şi Zotincă. Cum, n-aţi auzit de Zotincă? Exact! Toja a făcut cam 1-1.5 milioane de dolari, şi probabil nu-i rău pentru banii ăştia. Ştie să dea în minge. Eventual în aşa fel încât să treacă de adversar. A fumat iarbă. Are păr, dar n-are şapcă, deci e jumate din mine. Şi, uite-aşa, cum se terminaseră ştirile şi era cald, s-au hotărât să-l prezinte pe Toja ca pe Mesia din Ghencea. Atenţie, transmitem în direct sosirea lui Toja! [puţin mai încolo] Atenţie, sosirea lui Toja s-a amânat, o s-o transmitem în direct la 14:30, până atunci uite 3 tipi într-un studio care vorbesc la nesfârşit despre Steaua, în timp ce pe ecran curge un clip de 3 minute cu Toja de pe Youtube, repetat şi el ad infinitum.

Şi Băsescu l-a făcut pe un ministru imbecil. Doar că erau doi miniştri în sală şi nu e clar la cine se referea, ceea ce a făcut jurnalele de ştiri să se întrebe jucăuş cine-i imbecilul, ca titlu la nişte reportaje în care un narator se întreabă pe un ton jucăuş.. cine-i imbecilul. Ăia se îneacă în Moldova, noi ţop, ţop, cu imbecilul. C-aşa e în politică. Şi-n presă. Şi.. şi..

Nici măcar n-au darul scenaritei. Cu o investiţie puţin mai mare şi ceva mai multă imaginaţie, pot combina toate aceste măsline expirate de ştiri, eventual până la punctul în care să generezi un al treilea război mondial, care înseamnă maai multă audienţă (chiar, cât credeţi că mai durează până la primul război organizat de CNN pentru că le scădea audienţa? Sau am avut deja parte?)

Să luăm un exemplu. Steaua pleacă în cantonament în China. Se perfectează transferul lui Toja, care anunţă că ia un avion şi vine direct la cantonamentul Stelei din China. În acelaşi timp, un urs de la grădina zoologică din Braşov e trimis spre China. Ursul scapă de sub control şi este pierdut în pădurile de lângă Shanghai (spuneţi-mi că sunt păduri lângă Shanghai), la 30 kilometri de tabăra de antrenament a Stelei.

Toja ajunge în cantonament şi se antrenează cu băjeţii.  Ţine pe picior mai multe ca Golanski şi ascultă Black Sabbath la maxim când dă Rădoi drumul la manele. Într-o zi, când jucătorii primesc liber să facă ce le poftesc muşchii, Toja pleacă la plimbare prin pădure. Sub ochii pădurarilor chinezi, este mâncat de urs la ora opt şi opt minute, pe 8.8.2008, cam între a şaptea şi a opta secundă, exact în acelaşi timp cu începutul ceremoniei de deschidere a Olimpiadei. Simultan, apar vreo patru inşi care spun că au găsit o nouă interpretare a Bibliei, care spune că de fapt 888 este numărul Satanei şi că pot găsi dovezi în codul de bare şi în arhitectura Stadionului Olimpic. Trei dintre ei sunt invitaţi la OTV a doua zi, în timp ce al patrulea e invitat la ştiri la Pro TV şi prezentat drept autenticul.

Jiji renunţă la Steaua şi se dedică unei vieţi tihnite de afaceri imobiliare, departe de atacurile Satanei, în timp ce Beijingul dă o lege prin care cere amprentarea tuturor urşilor români, pentru siguranţă. UE, NATO şi APACA se opun. Băsescu ţine o conferinţă de presă în care îi critică în termeni duri pe oficialii chinezi. CNN, Al Jazzeera şi News TV Făurei titrează simultan „Cine-i imbecilul?” China nu stă la discuţii şi declară război împotriva României.

George Bush stă în fotoliu şi se gândeşte la al treilea război mondial. Ar fi bun pentru economie şi i-ar aduce multe voturi lui McCain. Să vedem…faza cu amprentarea, 888, declaraţiile lui Băsh..Base..cum îi zicea? Hmm… am trei pretexte. Sunt slăbane, dar le înghit ăştia. Hai să-i prăjim.

Sigur, ai avea nevoie, poate, de complicitatea lui Bush, Becali, Băsescu şi cui conduce China. Poate şi a lui Toja. Dar dă-i încolo, că toţi vor doar să-şi vadă mutra pe TV, o să fie de acord! Şi în plus, Bush, Becali, Băsescu, Toja, Steaua, Olimpiadă, Satana, Rădoi, China, imbecili, manele, război => audienţă. Nu contează dacă e interesant, nu contează dacă e relevant, nu contează dacă e moral, nu contează dacă e prezentat obiectiv/lucid. Se amestecă cele de mai sus, se adaugă puţină apă şi, buf, audienţă!

Şi în condiţiile astea, trebuie să mă întreb, în tonul titlului, cine-i imbecilul care înghite asemenea pseudoştiri?

Noapte bună!

Anunțuri

4 răspunsuri la „Cine-i imbecilul?

  1. Este o mare, mare greşeală să te uiţi la buletinele de ştiri…eu nu făceam asta decât când aveam o materie numită Presă şi actualitate. Ok, de fapt, nici atunci nu prea făceam asta, dar mă prefăceam destul de bine. În apărarea oamenilor de la ştiri, trebuie să recunoaştem totuşi că în lipsa unor, să zicem, catastrofe sângeroase, miezul vacanţei e întotdeauna sezon mort…

  2. deah….stai liniştită, că nu mă disperă ştirile. Dar mai schimbă omul canalele, mai vede titlu mare „Cine e imbecilul?”, mai rămâne un pic… dude, WTF?
    Că aşa, m-am lăsat de mult. Din când în când îmi place totuşi să încerc să extrag informaţia din buletinele de ştiri. E un sport extrem interesant.

  3. Judecând după articolul ăsta şi după Wordle-ul mai recent publicat, o să ajungi in top google pt căutări după steaua şi după toja. Felicitări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s