Dalai Lama, Tienanmen, Falun Gong şi BOCOG

China e un loc unde poţi fi condamnat cu împuşcarea pe stadion, dacă ieşi în stradă să protestezi împotriva guvernului s-ar putea să fii împuşcat, dacă te plângi pe un blog de regim poţi ajunge în închisoare, iar orice mişcare cu mai mult de trei membri şi care nu promovează explicit politica partidului ar putea fi interzisă. Ca la noi, dar mai pe faţă, ar spune cei mai cinici.
Şi atunci nu-i nici o supriză că unele organizaţii, persoane, guverne au mai ridicat o sprânceană sau două când au aflat că Jocurile Olimpice merg la Beijing. E drept, se poate ca valul de compasiune pentru Tibet a guvernelor occidentale să fie cauzat de faptul că s-a descoperit că pe-acolo ar fi nişte ditamai zăcămintele de cupru, zinc şi plumb.
La care CIO a băgat placa cu „tocmai, va fi o fereastră prin care China şi lumea se vor putea privi şi înţelege mai bine and then some and then some more”. Sarkozy afirma în prima zi că el a venit pentru că dacă stătea acasă n-ar fi existat un dialog şi a avut o întrevedere cu preşedintele chinez în care a ridicat aceste probleme. Ăhăm. Şi s-a schimbat ceva? În atitudinea Chinei, ceva, ceva, măcar o măslină? Nada, rien, nimic. Dar vă puteţi imagina dialogul?
Sarkozy: Pune şi mie nişte tărie, ceva, că doar nu mai am nici o conferinţă de presă după. Şi ce mai faceţi? Am auzit că aţi împuşcat nişte tibetani la graniţă când încercau să fugă.
Chinezu’: Da, cădeau ca popicele. A fost o tragere pe cinste. Apropo, vă invit mâine la proba de tir, avem şanse mari..
Sarkozy: Da, bine…legat de tibetani…noi…noi nu aprobăm asemenea…practici..
Chinezu’: Dar vedeţi, e o tradiţie la noi împuşcarea tibetanilor la graniţă, e parte din cultura noastră..Vă mai torn un pahar? Sunt sigur că în zilele următoare o să aveţi ocazia să descoperiţi şi alte obiceiuri şi laturi fermecătoare ale Chinei.
De fapt, ce dialog poţi avea pe tema asta?
Dar, au spus apărătorii Beijingului, presa din toată lumea o să dea năvală şi o să poată descoperi China cu adevărat şi o să înţeleagă locul ăsta minunat. Ăhăm. Câte reportaje din afara stadionului aţi văzut? De-astea cu oameni normali, pe străzi sau pe la ei acasă. Bănuiesc că nu prea multe. Avantajul la o competiţie cu jdemii de sporturi şi participanţi din mai multe ţări decât există e că poţi să le ţii pe tembeliziuni ocupate cu ce se întâmplă în spaţiile de concurs, fără să mai aibă timpul sau interesul de a relata cum arată viaţa în afara lor.
S-ar putea, totuşi, să fi văzut două, trei, poate cinci reportaje mai preocupate de cum trăiesc chinejii. Dar aţi văzut vreun reporter care să pună o întrebare cu adevărat incomodă? Ceva despre politică, autonomia Tibetului, poluare, cenzură, orice? Cred că nimeni nu şi-ar fi riscat barba. Sau şi dacă şi-ar fi riscat-o, ar fi avut parte de un răspuns zâmbăreţ şi mustind a satisfacţie vizavi de bravii conducători. Dacă un străin ar mai avea cum să scape, chinezii cu siguranţă n-ar risca.
Şi uite aşa Jocurile de la Beijing s-au transformat în cea mai mare operaţiune de ascundere a gunoiului sub preş din istorie. Reprezentativă în acest sens mi se pare şi atitudinea vizavi de poluare. S-au luat măsuri disperate, cu efect pe termen scurt, foarte scurt, ultrascurt şi prea scurt ca să fie măsurat: înjumătăţirea numărului de maşini pe stradă şi închiderea fabricilor din zonă, la care se aduagă faptul că în primele zile ne-au luat la mişto spunându-ne că smogul e de fapt ceaţă. Iar după încheierea Jocurilor maşinile, fabricile şi nivelul de poluare sub orice critică s-au întors. Vin străinezii, ne punem hainele de gală, scoatem covorul roşu, iar după ce pleacă ne întoarcem la jegul nostru. Mă gândesc că Pierre de Coubertin dă ture prin mormânt.
Voie bună!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s