A fost un test util

Asta spune Piţurcă după fiecare meci. Uneori se mai trezeşte cineva să-i spună că ăsta a fost oficial şi schimbă placa. Mă gândesc că la ăsta mai bine îi ziceau că-i amical, că alea ne ies mai bine.

Acu, că nu le ai cu limba română sau cuvintele, se mai iartă, că aşa e-n fotbal. Dar măcar pe teren i se cere ceva mai multă variabilitate, flexibilitate şi alte cuvinte de-astea care în afara manualelor de biologie nu se folosesc. Nu ştiu cât se adaptează, dar plombe găseşte, a se vedea Dorel Stoica şi Paraschiv, jucători care debutează la naţională la 30 de ani. Doar că acum n-a mai mers.

Cum tot nu puteam digera rezultatul (cineva să-mi deseneze o schemă) şi nu văzusem meciul, m-am înarmat cu răbdare şi m-am holbat la rezumatul foarte extins de pe TVR. Nu-s sigur că asta a ajutat, dar ia să vă spun eu din infinita-mi înţelepciune ce-i greşit la naţională.

N-avem mijlocaşi. None, whatsoever. Se rupe Mutu, jocul nostru rămâne fără direcţie. Cine să-i dea direcţie, papa de la Roma? Sau Dică de la Catania, dar asta nu pare să meargă. Puncte bonus pentru că din doi mijlocaşi centrali trei sunt defensivi în concepţia lui nea Piţi. Dacă sunt şi fundaşi de meserie, e şi mai bine.

Chiar stăm în doi oameni. Asta s-ar putea să fie doar o extensie a primului punct. Ce jucători cu o oareşce experienţă pe-afară, prin Europa, avem în naţională? Mutu şi Chivu. Şi Contra, dar pe el n-o să ne mai putem baza prea mult timp. În condiţiile astea, chiar are sens să mai întrebi dacă e un lucru bun că românaşii de-afară, câţi or mai fi, se întorc la echipe româneşti? Nu-i, bre. Ziceţi ce vreţi de valoarea cluburilor noastre, dar realitatea e că în Vest trebuie să alergi ca să prinzi echipa. Aici faptul că te cheamă Ogăraru cam ajunge. Uite, bunăoară Tamaş. Putea ajunge la Celtic. A ajuns la Dinamo.

Nu ştim să tragem. Primele două goluri ale Lituaniei au fost mingi bubuite cu mare elan de undeva din afara careului. La noi nu ştie nimeni să facă asta. Chiar dacă Niculae a trecut prin Scoţia, unde se practică, şi fizicul cam sugerează un bun bubuitor. Şi parcă şi pe Bratu l-am văzut că mai dădea un şut mai zdravăn. De la Marica nu mă aştept şi de la jucătorii mai din spate nici atât. Aşa,parcă Andrei Cristea mai dădea de-astea, dar nu-s sigur.

N-avem cu cine. Baza de selecţie se subţiază, ni se rupe de şcolile de tineret, luăm portughezi la kil şi fiecare negru pe care-l văd pe stradă are şanse să joace la Sportul. Nu mai insist pe asta, că au făcut-o destui. Ca un contraargument, tineretul chiar are şanse să se califice undeva, deci poate nu-s chiar aşa cizme.

Fatalismul ne omoară. Am pierdut un meci, gata, şansele de calificare sunt masiv diminuate. Ete fleoşc. Şansele noastre de calificare s-au diminuat cât ale Franţei: mai deloc. Doar că dacă o să continuăm aşa, nu vom mai avea deloc şanse de calificare. Adică e OK să-i spunem lui nea Piţi că dacă nu batem la Torshavn poate să rămână acolo, dar e aiurea să punem mai multă presiune făcând o catastrofă din meciul de ieri.

Sorin Hobana şi, în general, faptul că TVR-ul a rămas fără comentatori decenţi. O să ziceţi că n-are legătură, dar emană energie negativă şi ne distruge feng shui-ul, karma şi ikebana. Adică mă moleşeşte şi mai rău ca jocul, dacă e posibil aşa ceva.

Mă rog. Hai România!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s