Duble standarde

La oameni se cheamă avort. La găini se cheamă omletă.

(George Carlin)

Când iranienii pregătesc bombe atomice, sunt periculoşi şi li se aruncă în cap sancţiuni economice. Când americanii şi ruşii o fac, se cheamă că e un mare act patriotic şi o fac doar ca să se apere.

Când americanii au bombardat obiective civile în Serbia, lumea nu prea s-a sinchisit. Când ruşii au făcut-o în Georgia, au început să fie acuzaţi că vor refacerea URSS şi alţi bazbuzuci.

Când rusnacii au vrut să-şi pună rachetele aproape de Statele Unite, americanii s-au ofuscat şi s-a lăsat cu scandal. Acum, când americanii fac acelaşi lucru, plus că vor să-şi extindă blocul militar până la graniţa Rusiei (a se vedea eventuala intrare a Ucrainei în NATO, plus Georgia), tot Putin e ăla rău că se arată un pic suspicios..

Când un italian omoară un italian, e un fapt oarecare. Când un român o face, se lasă cu amprentări şi alte populisme.

Când un bărbat scrie o carte bună, lumea o citeşte o evaluează şi se mai gândeşte ce distincţii merită. Când o femeie scrie o carte bună, ia Nobelul. A se înlocui literatura cu orice alt domeniu. A se adăuga la femei şi negrii şi homosexualii. Plus locurile speciale pentru rromi din şcoală… dacă sunt la fel ca ceilalţi, n-au nevoie de tratament special. Punct.

Îmi place treaba asta cu interzicerea simbolurilor religioase în şcoli. Sunt unii neni care cred că li se încalcă libertatea de a nu crede dacă nu li se încalcă tuturor celorlalţi libertatea de a-şi afirma credinţa. Ăhăm.

Şi, bineînţeles, oamenii sunt mai mult decât dispuşi să se certe pentru că ei cred în aceeaşi Biblie, aceeaşi figură a lui Iisus, până şi aceleaşi ritualuri de bază, doar că mănâncă alt tip de pâinică la împărtăşanie. Cum se poate, doar pâinica noastră e cea sfântă şi adevărată!

Şi oamenii sunt dispuşi să se omoare pentru că ceilalţi cred în alt tip invizibil cu barbă albă şi care a creat lumea şi care are aceleaşi însuşiri, DAR credinţa lor nu recunoaşte că ăla-i fii-su. Ăhăm.

Înrudit cu asta, dacă faci o caricatură cu Iisus, eşti trendy. Dacă faci una cu Mahomed, eşti mort.

Când proiectezi nuştiu ce bazbuzuc tehnologic, eşti un mare inginer/inventator/intelectual şi trebuie să fii apreciat ca una din minţile mari ale timpului tău. Când îţi sufleci mânecile şi construieşti chestia aia, eşti doar un muncitor împuţit pe care-l cheamă Argentin şi bea Burger şi pe care n-o să-l ţină minte nimeni.

Când îl faci imbecil pe unul, eşti lovit în meclă/dat în judecată pentru calomnie. Când îl faci imbecil pe un ministru, eşti preşedintele.

Când echipa ta joacă în B vreme de zece ani şi tu rămâi pe-aproape, dacă echipa se cheamă Rapid, eşti un suporter adevărat. Dacă se cheamă Sportul, FC Bihor sau mai ştiu eu cine, eşti un loser. Hai că asta a fost neinspirată, deci mă pot opri.

Cu alte cuvinte, lumea noastră e plină de contradicţii, duble standarde, triple standarde, cvadruplu tulupuri cu un tzukahara întins. Aş dori şi eu puţină consecvenţă. Voie bună!

Anunțuri

8 răspunsuri la „Duble standarde

  1. Teoretic dublul-standard cu muncitorul şi proiectantul are o bază solidă. Designerul face o muncă de creaţie, similară cu domeniul artistic. De multe ori inovează. Executantul poate fi înlocuit oricând, atâta timp cât există planuri. E ca şi cum ar trebui ţinut minte tipograful care s-a ocupat de volumele lui Eminescu. Asta e viaţa, munca de roboţel nu aduce nemurirea.

    Mă cam îndoiesc că oamenii care te consideră trendy dacă faci caricaturi cu Iisus te omoară dacă-l desenezi pe Mohamed. Nu e un dublu standard aici. Ăia cel mai probabil te consideră şi mai trendy. Şi dacă vrei dreptate, ar trebui să te aştepţi să te omoare al-qaida dacă te iei de Iisus.

    În altă ordine de idei, toată lumea ştie că rapid nu are suporteri adevăraţi. Asta dacă postul tău nu ar fi fost suficient de riscant la partea cu femei şi negri. Din fericire nu îl citeşte nimeni. Dacă vrei începem un flame gnome vs kde, poate aşa atragem ceva trafic.

  2. Good point(s), am mai dat şi rateuri, cum mai sunt şi chestii pe care vroiam să le includ dar le-am uitat între timp. Corect, nu vreau elogii la adresa roboţeilor, dar la un punct cred că cineva se poate gândi şi la ei, că nici să fii plin de ulei de motor pân’la brâu n-o fi uşor.
    Eu tot o să-mi permit să cred în suporterii adevăraţi ai Rapidului, că doar unu-i Andi din Giuleşti. Cât despre flame-uri gnome vs kde, chiar aşa disperat par după trafic? Eu aş începe un flame împotriva amândurora, că nu-mi dau seama care pute mai rău.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s