Keep it simple and stupid

Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler

(Albert Einstein)

E un principiu de bază, formulat în diverse feluri de diferiţi inşi, dar respectat de prea puţini. În orice faci, e bine să fii cât mai şi cât mai simplu. Că-i fizică cuantică, literatură, matematică, programare, horticultură, în orice chestie care implică o oarece perspectivă asupra unui oarece lucru, acea perspectivă să fie cât mai simplă.
Mă gândesc că ar trebui să-ţi poţi lua bunica de mânuţă şi să-i explici frumos. Nu îţi pretind limbaj pompos, orice explicaţie mai pământeană merge cât timp o faci să înţeleagă („O gaură neagră e o chestie atât de umflată încât înghite tot ce se apropie prea mult” sună decent, nu?). Nu îţi pretind să reuşeşti în cinci minute sau ce dorinţe mai au alţi exponenţi ai temei „explică-i bunică-tii”. În fond, bunicile pot să-i înţeleagă greu pe copiii din ziua de azi şi să fie prea ocupate cu zacusca. 24 de ore ar trebui să-ţi ajungă pentru chestii simpluţe. Dacă e ceva mai complicat/amplu, îţi dau o săptămână , la o adică şi o lună. Ai la dispoziţie un an ca să-i explici fizica cuantică bunică-tii. Dar dacă într-un an nu reuşeşti, ori eşti foarte prost la explicat ori fizica cuantică are o problemă.
De ce scriu eu asta? Probabil pentru că s-a terminat butoiul de inspiraţie. Dar şi pentru că o bună parte din lucrurile pe care le-am creat noi, oamenii, şi o bună parte din lucrurile în care ne punem baza pentru viitor sunt imposibil de explicat bunicilor noastre. Pentru că mi-am amintit cum profa de română nu înţelegea că „poc”-urile pe care le auzea erau mesaje de la programele care trăiesc în systray şi în schimb credea că am modificat CD-ul cu Nichita Stănescu, ca să suprapun sunetul unei sticle care se desface peste recitatul maestrului. În condiţiile astea, care sunt şansele să putem vreodată să-i explicăm calculatoarele unei bunici?
În plus, nu cred că cineva poate să-i explice fizica cuantică bunicii lui. Nici dacă îşi dedică toată viaţa acestui scop nobil. Printre altele, şi de-asta ne trezim cu teorii ale conspiraţiei şi apocalipse. Pentru că oamenii ştiu că se întâmplă un experiment important, în care au intrat mulţi bani, printre care şi ai lor, dar nici dracu’ nu se oboseşte să le explice despre ce e vorba într-un mod în care ei să şi înţeleagă. Şi atunci normal că e uşor să-i bagi în sperieţi, pentru că mereu ne va fi frică de ceea ce nu înţelegem.
Unificarea forţelor fundamentale sună mişto, nu? Ar trebui să fie o teorie care să simplifice treaba şi să ne prezinte toate interacţiunile ca forme particulare ale aceleiaşi chestii. Ei bine, unificarea forţelor fundamentale arată ca ceva criminal de complicat, genul de treabă la care lucrează zece oameni în toată lumea pentru că pe toţi ceilalţi îi lasă „Hă?”. E ceva ce, presupunând că voi înţelege vreodată în detaliu, nu voi putea niciodată să-i explic bunicii.
Şi sunt sigur că în foarte multe domenii am putea face lucrurile mult mai simplu, dar poate că nu suntem făcuţi pentru asta. Voie bună!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s