Ce se întâmplă de Zilele Bucureştiului

Frate, PĂPUŞI URIAŞE, FRATE!

(eu despre Ziua Bucureştiului 2007)

Dar chiar, ce se întâmplă de Zilele Bucureştiului? E un eveniment care pare că a fost mediatizat, promovat etc. puţin spre deloc, deci dacă aţi deschis televizoarele mai târziu vă informez că sâmbătă oraşul nostru cel mare, negru şi urât face 459 de ani de la prima atestare documentară. Trebuie să recunoaşteţi că, pentru vârsta lui, se ţine bine. Acum, s-ar putea să observaţi că de obicei strâmb din nas vizavi de ideea de Bucureşti, dar hei, dacă-mi dă primăria evenimente moca, începe să-mi placă. În plus, îmi place că o parte din sărbătoare e noaptea, pentru că ziua am fi şocaţi de hidoşenia majorităţii clădirilor din Bucureşti şi de jegoşenia Dâmboviţei. Măcar aşa nu le vedem prea bine. Şi, credeţi-mă pe cuvânt, oraşul are şi părţile lui frumoase. Dar asta e o discuţie pentru altă dată.

Aşadar şi prin urmare, să încerc să vă plimb prin ce urmează zilele astea. Primăria organizează o sumedenie de evenimente de mâine până duminică, iar accesul e gratuit la toate (hei, măcar e un mod mai bun de a folosi bani publici decât să pui palmieri)

 • Piesa de rezistenţă e noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când se vor întâmpla…chestii. Cu ocazia asta, RATB-ul prelungeşte programul a 22 de tramvaie şi otobuze până la patru noaptea (spicuind: 5, 16, 32, 41, 104, 311, 385, lista completă şi detalii în comunicat) La asta se adaugă şase rute care vor funcţiona doar în noaptea cu pricina, dinspre sectoare spre Parlament. Comunicatul nu zice nimic de frecvenţă, dar anul trecut era cam un autobuz la o jumătate de oră. Pare-se că şi metroul ar avea acelaşi program.
 • Cu ocazia asta RATB-ul mai vine cu o linie specială, care să-l plimbe pe bucureştean pe la muzeele ce vor fi deschise şi cu intrarea liberă în ziua de sâmbătă. De altfel, din toată chestia turul muzeelor îmi sună cel mai tentant. Muzeul de Istorie pare să fie singurul care pomeneşte de zilele astea şi pe site-ul propriu: sâmbătă, 10-22, duminică, 10-18. Putem vizita expoziţia „«8», o cifră magică în istoria Slovaciei”, dar totuşi…
 • Legat de punctul precedent, la Antipa e o expoziţie despre cine a fost Antipa şi ce a făcut el pentru Bucureşti, cu tot cu scrisori şi acte nemaivăzute până acum. Cam…nu ştiu..grmf.
 • Prin centrul vechi o să se plimbe nişte unii cu trăsuri. De fapt, ei o să se plimbe cu bestialitate prin tot centrul, de dimineaţă până seara, toată ziua de sâmbătă şi jumate din ziua de duminică. Plus unii care se plimbă în costume de epocă şi bătaie cu flori, frate!
 • De altfel, prin centrul vechi pare că va fi una, dacă nu chiar două scene, pe unde se cântă. În mare fanfare, tarafuri şi lăutari, chestii interesănticele aşa. Costel Busuioc, în faţă la BNR, sâmbătă la 20, dar să trecem peste asta. Teatrul de comedie şi teatrul Masca, sâmbătă la 12:30, în centrul vechi undeva. Alţi notabili ar fi Fanfara 10 Prăjini şi Nelu Ploieşteanu. Mărgineanu, sâmbătă la 20:45 şi duminică la 12:30. Şi o fanfară care o să cânte taman pe străzi.
 • Circ sâmbătă şi duminică dimineaţă prin parc la Unirii. În acelaşi loc, varii spectacole de la minorităţile conlocuitoare.
 • De-ăia pe picioroange, păpuşi uriaşe şi … vezi mai sus defilând toată ziua bunăziua între Unirii şi Piaţa Constituţiei.
 • Vezi mai sus şi şi mai sus pe scenă în Piaţa Constituţiei (normal, că doar acolo ajung la capătul defilării). Taraful din Clejani, la 13:15, sâmbătă. La 20:30, Ţăndărică şi încă doi armâni de-ai săi.
 • Bryan Adams în Parcul Izvor, sâmbătă la 21:45. După miezul nopţii, artificii. Dimineaţa, teatru pentru copii.
 • În Cişmigiu cântă nişte unii care nu-mi spun nimic.
 • Arcul de Triumf e deschis.
 • Concurs de şah, taică, pe lângă Universitate.
 • Moment în care în program dau de partea cu Muzeul Literaturii. Sâmbătă, 14:00-15:00: Spectacol teatru dadaist Prima aventură celestă a domnului Antipirină. Vreau, vreau, vreau, vreau!
 • Ionesco la Oden, sâmbătă la 19, Cinci piese scurte
 • În acelaşi timp, Sunt un orb cu Mălăele la Teatrul de Comedie.
 • Iluminare arhitecturală. Adică şi anul ăsta aleg nişte clădiri la nimereală şi pun lumini roz pe ele. Câh. Grmf. Bleh. Scârţ. Cu această ocazie aflu că există Biserica Răzvan. Eh, nu era cazul să mă veneraţi chiar aşa..
 • Ceva concerte în 23 august. Vineri la 18, o seară de folk (spicuind: Baniciu, Şeicaru, Vintilă, Tatiana Stepa, Mircea Bodolan). Sâmbătă la 17, o zi de rock (spicuind: Compact. Restul nu-mi spun nimic, nu ştiu dacă ar trebui să mă jeneze asta). Lista completă de muzicanţi aici.
 • Pe chestia asta o să avem şi ceva întreruperi de trafic, detalii aici, nu ziceţi că n-aţi fost avertizaţi.
 • În staţia de metrou Piaţa Victoriei 1 o să se inaugureze sâmbătă o mică expoziţie, 20 de fotografii cu şi despre Dâmboviţa. Am văzut, întâmplător, ultima chestie de genul ăsta, care era la Dristor 1. Dacă aveţi drum pe-acolo, poate vă opriţi o ţâră, că doar în cinci minute puteţi parcurge toată expoziţia. O să vedeţi că nu-s numai locuri împuţite în oraşul ăsta (sau măcar că există şi locuri împuţite, dar fermecătoare în felul lor)
 • Duminică la 13 joacă Sportul. Asta n-are legătură, dar nu mă puteam abţine.

Programul complet se găseşte pe site-ul Primăriei. Eu am dat prima oară de dânsul aici. Voie bună!

Anunțuri

2 răspunsuri la „Ce se întâmplă de Zilele Bucureştiului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s