Citeşte şi dă mai departe

Aşa se cheamă o nouă emisiune despre cărţi de pe TVR1, informează Terorista. Dacă aveţi vreo 40 de minute libere lunea pe la 18, poate aruncaţi o privire.
Prima ediţie a fost cu o carte despre experienţa feminină în comunism. Săptămâna asta a fost rândul bărbaţilor, cu un volum numit „Răcani, pifani şi veterani (Cum ne-am petrecut armata)”, coordonat de Radu Paraschivescu, în care mai mulţi neni povestesc întâmplări de când făceau ei armata.
Invitaţii au fost Nae Caranfil, Florin Iaru şi Victor Ponta (ce caută ăsta aici? Se cam simte o duhoare electorală în aer…). A ieşit o discuţie agreabilă, cam haotică pe alocuri, dar în mare amuzantă. Cum se chinuiau ei să se îmbolnăvească dormind direct pe pământ la -20 grade, doar, doar, or scăpa. Dar n-aveau noroc. Am reţinut, deşi nu mai ştiu autorul afirmaţiei:

Să spui că armata te face bărbat e ca şi cum ai spune că violul te face femeie.

Ca să fim corecţi până la capăt, continuarea era ceva la modul

Dar armata e bună pentru că descoperi că viaţa nu-i ce ai învăţat la şcoală. Mai ales dacă eşti mai orăşean ca noi şi părinţii tăi au cam încercat să te ferească..

A fost şi un interviu cu un .. organ jandarmeresc, care ne explica, împleticit, ce-i drept, cum vine treaba cu uniformele lor. Alte rubrici: una în care prezentatorul flutura nişte cărţi şi îi întreba pe invitaţi diverse chestii înrudite şi una în care îi punea să ghicească preţuri la cărţi. Nae Caranfil n-a văzut „Fear and Loathing in Las Vegas”. O fi bine, o fi rău?
Şi la aia cu întrebările, şi la aia cu preţul, dacă ghiceai câştigai cartea. Nu ştiu, sunt singurul căruia i se pare kitschos să iei trei oameni care nu stau taman rău cu partea materială şi să le dai cadou cărţi până la un total de 2-3 milioane?
Faţă de „Parte de carte” (singurul termen de comparaţie, I guess) accentul este pus mult mai mult pe invitaţi şi mai puţin pe cartea propriu-zisă. Chestia asta nu m-ar deranja prea tare, oricum nu sunt genul care să agite pancarte cu „artă pentru artă”, ba chiar mi s-ar părea mai bine la un punct. Şi la o discuţie despre ceva general şi divers gen ce a mai păţit lumea prin armată merge, dar îmi pot închipui invitaţii luând-o foarte uşor pe arătură şi îndepărtându-se de subiectul cărţii. De altfel, şi azi am rămas de câteva ori cu impresia asta.
Mă rog, ideea e că, faţă de emisiunea părintelui Tabără de pe Pro TV, aici doza de entertainment pare mult mai mare. Dar probabil că ăsta e şi motivul pentru care emisiunea asta se difuzează la o oră la care nu dorm.
Pe scurt: încercaţi. Poate o să vă placă, dar nu promit nimic. Voie bună!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s