A ieşit negrul

Ce mă bucur că a ieşit ăsta tânărul, că face ceva pentru tineret, că moşul ăla nu s-ar fi gândit decât la el

(bunică-mea, aproximativ)

Da, cred că şi mie îmi convine mai mult decât McCain. E un concurs în care ţi se pun în faţă două imagini şi mă simt mai comod cu imaginea de pămpălău plin de şcoli care ştie cu cuvintele decât cu imaginea ţăranului texan care e gata să te împuşte dacă nu te cunoaşte şi dacă te apropii la mai puţin de doi kilometri de el. Mai puţin dacă ai un batic de-ăla islamic, caz în care te împuşcă oricum. Şi aşa, am avut parte de un asemenea personaj pe toate ecranele în ultimii opt ani. Parcă mai merge o pauză.

Şi în fond, ce poate să-mi aducă mie, studentul sărac din România, preşedintele Americii? Că oricum, politica externă se va rezuma la o gheată în gura tuturor ţărilor care nu sunt America. Dar Obama măcar îmi lasă impresia că va fi o gheată aplicată cu ceva mai multă blânzime şi că o să se gândească un pic mai mult decât predecesorii săi înainte să aducă noi războaie pe-aproape de mine. Şi mai şi poate pronunţa „nuclear” corect.

Altfel, mai e chestia aia că pare a fi ceva mai puţin orientat pe bogătani şi mai mult spre clasa de mijloc. Că nu degeaba ţara care se mândreşte că locuitorii ei nu ştiu unde e Australia a născut la adresa lui câteva acuzaţii cum că, băi, cu ăsta o să fie socialism, comunism şi alte -isme. Nu ştiam că de partea cealaltă a oceanului şi „socialism” e neapărat de rău. Deşi trebuia să mă aştept..

Şi mai e chestia că pare mai prietenos cu tehnologia. Poate cam mult. Adică simt că se apropie şi ziua când o să recunosc că nu poţi schimba lumea scriind pe bloguri şi înţelegându-te cu free software, folosind google maps şi contribuind la wikipedia şi licenţiind chestii creative commons, pentru simplul motiv că astea-s fineţuri intelectuale şi lumea încă se compune în mare din oameni care n-au ce mânca, dar cărora vrem să le dăm laptopuri de 100 de dolari. Tehnologia creşte, dar e devreme, oameni buni. E devreme.

Şi mai e şi chestia, poate cea mai importantă în toată treaba, că până acum exista o reclamaţie, cu care tindeam să fiu de acord, care spunea că nu, nu înţelegem şi nu există egalitate de vreme ce nici un preşedinte american nu a fost femeie, homosexual sau negru. Acum o treime din reclamaţie nu mai merge. Şi n-a fost doar o chestie gen negrii votează cu negrii, albii votează cu albii (deşi sunt sigur că prima parte e perfect adevărată). Hai că a avut şi-un pic de program, să recunoaştem.

În acest moment, americanul se întreabă ce se întreabă după alegeri şi românul. Am votat pentru schimbare. O veni, n-o veni? Să sperăm că ei nu-şi vor lua ţeapă aşa rău. Să sperăm, să nu sperăm?

Voie bună!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s