Mâine nu se face grevă

Şi nici poimâine, şi nici săptămâna asta, şi nici luna asta, şi poate nici următoarea. Sindicatele au hotărât amânarea grevei, cică. Acum, se poate ca în ultimele săptămâni să fi zis chestii gen „Grevă? Grevă? Facem grevă acum? Plecăm acasă? PLECĂM ACASĂ?”, că doar dorinţa de câteva zile absolut libere şi flu-flu există mereu. Dar totuşi mi se pare că o grevă n-ar fi rezolvat nimic, dar  ar fi creat mulţi nervi pentru cei din anii terminali (ah, cât e de potrivit când pentru şcoală şi boli mortale există aceeaşi terminologie) şi ar fi fost cea mai mare mostră de milogeală pe care mi-a fost dat s-o văd.

E destul de limpede că majorarea salariilor profesorilor a fost o pomană electorală aruncată ca o ultimă măsură de un guvern pe cale de plecare, bazată pe absolut nimic. De unde vin banii? Nu ştim, răspunse prompt guvernul. Ce consecinţe o să aibă chestia asta? N-o să ne trezim cu alte nşpe mii de categorii cerând salarii mai mari? Nu ne pasă, răspunse prompt guvernul. Nu cumva ăia din vârful vârfului piramidei au puţintel cam mult şi nu mai au nevoie de măriri? Guvernul refuză să comenteze.

Cu toate astea, prin greva de avertisment, profesorii, categorie socială pe care ar  trebui s-o bănuim de inteligenţă, capacitate de analiză şi de capacitatea de a avea o perspectivă globală asupra întregii măsuri, au ales să spună simplu că nu le pasă, domne, ei îşi vor pomana. Măcar de la profesorii de economie mă puteam aştepta să spună cu jumătate de gură că nu-i o idee prea bună să măreşti brusc şi abrupt salariile unei categorii sociale largi? Cât de largi, în ce măsură 50% poate avea un impact real asupra inflaţiei, există oameni care se pricep mai bine ca mine şi care se pot pronunţa. Realitatea e că nimănui nu-i pasă.

Să fim corecţi, sindicatele au propus şi o soluţie. Au zis că mai există sume nefolosite pentru investiţii pe anul ăsta şi că ar putea fi redirecţionate spre salarii. Prima problemă e că asta e o soluţie pe termen ultrascurt, iar şi pentru la anul învăţământul cam tot atâţia bani va primi. A doua problemă e că „ia nu mai montaţi atâta faianţă şi mai bine umflaţi-ne lefurile de banii ăia” sună cam egoist… Eu aş zice că domnii care au propus legea ar putea, pentru început, să nu-şi mai mărească singuri salariile cu bestialitate, cred că ar mai ieşi un ban de acolo. Dar sunt doar vise.

Şi, nu în ultimul rând, bine, vor salarii mai mari, dar le merită? Am auzit că Băsescu se întreba retoric câţi tineri ar vrea să fie profesori de informatică pe 700 RON. L-aş invita să se uite la câţiva profesori debutanţi. Din umila mea experienţă, ăştia nu ştiu nici cum îi cheamă, 700 lei pe lună este enorm faţă de nivelul lor. Sigur, s-ar putea spune că mă uit la problemă invers şi că pentru banii ăia nici n-ar trebui să mă aştept la talente. Mă uitam la problemă din perspectiva greviştilor şi eventualei greve. Dacă vrei un salariu mai mare, mai întâi pune mâna şi devino mai bun, arată că-ţi pasă şi că ştii şi că meriţi un salariu mai bun şi apoi vino cu mâna întinsă. Eu cred că marea parte a profesorilor care sunt acum în învăţământ au sărit peste primii paşi şi au ajuns direct la ultimul.

Iar despre profesori universitari, cineva zicea că au 40 milioane. Altcineva zicea că au 150. Dacă au 40, au destul şi nu au nici un drept să se plângă. Dacă au 150, e o sumă obscenă şi nu au absolut nici un drept să se plângă. Şi încă o chestie: dacă tu ai salariu de 8 milioane, dar mai faci 10-14 din meditaţii, înseamnă, ne dăm seama după un scurt moment de reflecţie, că ai un venit lunar mult peste 8 milioane şi, deci, ar trebui să laşi ciocul mai mic.

Cât despre a atrage figuri noi şi mai talentate, OK, hai să mărim salariile. De ce brusc? De ce nu câte 5-10% pe lună de-a lungul a muuult timp? (Încă o dată, nu-s economist, dar sunt sigur că se poate face chestia asta mai precaut) Varianta a doua, cu creşteri mai moderate şi mai spre baza piramidei, mi se pare chiar mai apropiată de un plan realist decât de pomană electorală.

De ce m-am luat în halul ăsta de grevă, dacă au lăsat-o moartă? Pentru că n-au lăsat-o moartă. Doar au zis că vor lăsa guvernul ăsta în pace şi se vor duce să-şi cerşească cele 50 de procente de la următorul, ceea ce în continuare mi se pare că emană nesimţire. Sigur, mişcările partidelor prin care fiecare încearcă să se plaseze pe sine ca cel care dă pomana şi pe celelalte ca duşmani ai bravei clase muncitoare emană de câteva mii de ori mai multă.

Rezumând: toţi sunt nişte nesimţiţi, care se gândesc doar să-şi mărească bucata de ciolan. Voie bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s