URL-uri de pe pereţi #2

Pentru azi v-am pregătit episodul al doilea din retrospectiva site-urilor ale căror adrese le văd pe ziduri, tavane, pereţi, metrouri şi alte cele din oraş. A se citi şi episodul 1.

073.ro e primul URL, văzut pe pereţii a una sau două clădiri vechi mai la bulevard din centru (judecând după faptul că erau vechi, mari şi acoperite în grafitti mă gândesc că un om mai informat ca mine ar fi ştiut şi care-s clădirile alea). Bine, trişez, de 073 mi s-a mai spus şi îl văzusem încă cu nişte luni înainte să-mi vorbească pereţii. Dar acum pare că a trecut cel puţin printr-un redesign, dacă nu şi o oarece reorganizare/schimbare de direcţie, deci pentru mine e ceva la fel de proaspăt ca pentru voi. Sub sloganul „blog pentru mamifere inteligente”, stă o mini-comunitate interesantă şi complexă, cu o oarece viziune închegată, dar loc de suficientă diversitate ca să nu-mi vină s-o iau la fugă instant. Uite, acum prima pagină conţine cam aşa: ceva despre pantoful (aproape) primit în cap de Bush, comercialismul sărbătorilor, 99% uptime şi cum să-l ai, video blogul unei tipe asiatice, un filmuleţ cu Carlin şi niţel mai mult. Substanţial mai pe gustul meu decât în trecut, dar să mai săpăm (articolul e scris pe măsură ce mă holbez pe site, fără nici o preparaţie. Astfel pot împărtăşi întreg procesul de a descoperi lucruri noi şi interesante cu voi. Mă rog, de fapt mi-e lene ca mai întâi să mă uit şi apoi să sintetizez.) Bun, partea de „Explică-mi site-ul?” (apropo, ce caută semnul ăla de întrebare acolo) n-a fost extrem de educativă, dar parcă meniul arată ceva mai puţin înspăimântător ca-n trecut. I’m going in, nu înainte de a mă mai holba de câteva ori la o frază colosală:

Irelevante sunt detaliile superficiale , pe sistemul ” asl pls ” ,  care au rolul de a ne identifica in spatiu si in timp , deoarece aici sunt implementate noi modele ale universului .

Aham. Nu sunt total sigur că susţin atitudinile de gen „n-o să schimbi lumea scriind pe un blog”, dar sunt total de acord cu atitudinile gen „n-o să implementezi un nou mod de a privi spaţiul şi timpul scriind pe un blog, oricât de inteligente ar fi mamiferele care-l citesc”. Există două secţiuni mai bloggeristice, „La desfăşurare”, conţinând articole ale membrilor şi „EMP zone”, conţinând…articole ale membrilor. Nu-s prea capabil de imparţialitate şi, doar mă ştiţi, nici nu vizez asta, întrebarea pe care mi-o pun este dacă locul mi-e pe plac şi merită să revin. Răspunsul este un „da” clar când încep să dea în umflaţii care-şi petrec jumătate din viaţă în Cora şi Carrefour, cumpărându-şi chiloţi cu microunde şi internet, după care răspunsul se transformă într-un „poaate ocazional…totuşi nu” atunci când citesc că orice om inteligent trebuie să ia ca o certitudine existenţa civilizaţiilor extraterestre. I mean, come on….posibilitate poate, dar tre’ să fiu sigur de o chestie sprijinită de aproape 0 dovezi concrete? Da, bine, e o conspiraţie totală, menită să radă orice urmă de încredere în  ipoteza extraterestră. Ăhăm, pantofii ăia zburând pe lângă capul lu’ ăla mă fac să cred că e parte din organizaţii planetare atotputernice… Şi o dăm de-a dreptul în mega-conspiraţii, până la simbolistica masonică din hip-hop. Undeva, undeva între „budinca nuştiucare nu e sănătoasă” şi „În 2012 vom muri cu toţii din cauza unei planete uriaşe cu o orbită eliptică, de 3800 de ani, care se va ciocni cu Pământul, iar liderii lumii vor să prăbuşească sistemul financiar şi să se salveze doar pe ei” (de parcă banii noştri i-ar ajuta prea tare când au mai rămas 10 inşi într-un  buncăr subteran şi noi suntem cenuşă) e graniţa între mamifere inteligente şi mamifere paranoice. Hai că i-am acordat destul spaţiu. E o pagină în care probabil că fiecare din voi s-ar putea regăsi măcar un pic, dar nu exageraţi, că ajungeţi să analizaţi semnificaţiile ezoterice ale felului în care e desenat r-ul pe sigla Carlsberg (mi s-a spus că e curat, aştept o analiză similară şi pentru sigla Heineken).

Mergem mai departe, spre electrofish.ro. Văzut pe abţibilduri (stickere, cum zice noua generaţie) prin metroaie şi alte locuri. Eletrofish  te bagă-n priză, zicea textul complet. Mă aşteptam la ceva electro, duh, cel mai probabil  tot un netlabel, cum am avut şi-n prima ediţia din această mirobolantă rubrică. Pe-acolo, prin zonă. E vorba de un concert care a avut loc pe 29 august, anul ăsta. Ups, deduc că era acolo cu ceva timp înainte să-l observ. Aveţi apă gratis de la Fântâna şi biletul e 70 de lei. V-aş mai da şi alte detalii, dar mă gândesc că nu prea puteţi călători în timp.

Iar bijuteria absolută, rockpletos.com, nume pe care l-am  găsit scris de marker cu violenţă pe un afiş care avea un cu totul alt scop. E vorba de un  joc online simpluţ în care tu eşti un soi de…nu ştiu, impresar. Iar tu vei transforma cocalarii în pletoşi defensivi, pletoşi ofensivi şi susţinători. Da, tu vei transforma cocalarii în pletoşi defensivi, pletoşi ofensivi şi susţinători.  Hai să mai zicem o dată, pentru că sună demenţial, de data asta în exact cuvintele FAQ-ului:

Ce este un cocalar?
Toata lumea stie ce este acela un cocalar. In  jocul nostru este vorba de indivizii neantrenati. In  sectiunea repetitii poti invata cocalarii cum sa se comporte in societate si ii poti transforma contra unei sume de bani in pletosi ofensivi, pletosi defensivi sau sustinatori. Antrenarea cocalarilor dureaza 4 ore.

Na, sigur, nu-i prea original, primeşti o sumă la o perioadă fixă, de banii ăia poţi să-ţi antrenezi „pletoşi” (bine, sau susţinători, care-s oamenii nevinovaţi care le dau lor bani ca să ai tu din ce să te umfli), există şi linkuri de referral, iar în clasament urci prin dueluri între pletoşii tăi şi ai altora. Aşa, conceptul probabil e răsfolosit în vreun miliard de jocuri şi îţi mai şi formează obiceiuri proaste (pare un joc la care trebuie să intri de multe ori pe zi ca să dai aceleaşi câteva clicuri şi partea cu referrals te mai şi încurajează să fii spammer). Dar ce-l face unic e că aici e vorba de PLETOŞI DEFENSIVI ŞI OFENSIVI, aici poţi să-ţi trimiţi pletoşii la tavernă ca să-şi îmbunătăţească skillurile cu beutura (să se îmbete mai greu), iar pletoşii nu se pot folosi de bocanci şi pantaloni în acelaşi timp. E, ziceţi voi că nu-i genial.

Voie bună

2 răspunsuri la „URL-uri de pe pereţi #2

  1. Intr-adevar, 073.ro pune accent pe diversitate. In continuare vei observa diferite articole, de la oameni diferiti. Mare atentie, totusi! „La Desfasurare” este una dintre sectii, nu „La Inaintare”.

    De curand, am mai ajustat aspectul siteului, el va fi imbunatatit constant, iar despre relatia inteligenta-paranoia, consideram ca ea trebuie sa existe in doze decente in fiecare mamifera ce aspira la titlul de „inteligent”.

    Cam atat, sa ne auzim cu bine, multa santate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s