Încep cu amenzile și pe-aici

Aparent, tocmai ce s-a dat, după vreun an de procese, prima amendă pentru file sharing din România. Băjeții au intrat pe un hub de DC++, au luat un om la întâmplare, au văzut că are 60 de giga, l-au trosnit cu o amendă de 3000 de euro și au mers mai departe.

Amu, orice comentariu asupra subiectului trebuie făcut încercând să păstrez un echilibru între tendința naturală „hei, pot avea muzică pe gratis, deci de ce nu?” și tendința naturală pentru tabăra cealaltă „hei, noi vrem BANI!” (Sunt rău, oamenii merită să fie remunerați dar tot tind spre atitudinea South Park: fără piraterie ar trăi foarte bine și acum trăiesc doar bine. OK, avem excepții notabile pe meleagurile noastre, deci ar trebui să mă mai nuanțez. Mă refer la un moment mai prost din trecutul trupei Spin, când au acuzat și pirateria, dar nu mai găsesc articolul cu pricina pe nicăieri.)

Să revenim la cazul concret. Astăzi, la roata norocului, TU ai fost ales, randomly, să plătești 3000 de euro! Cum sună? Hai că sună mișto. Nu vreau să spun că e un gest mișelesc să dai cu banul ca să-ți alegi victima or something, nu, în nici un caz. Să-mi mai zică cineva că viața nu e complet random. Okay, pe lângă chestia asta care m-a călcat pe nervi apreciez faptul că într-o declarație a celor de la Uniunea pentru Blabla ei recunosc că fenomenul nu va înceta vreodată, dar vor ca prin astfel de măsuri să atragă atenția și să orienteze spre alternative legale etc. etc. Mă rog, nu că ar oferi cine știe ce alternative concrete, dar whatever.

O altă chestie: de ce mereu se plâng casele de discuri și nu artiștii? Sunt eu extrem de naiv dacă încă mai sper că artiștii sunt ocupați să … eu știu, facă artă și sunt mai puțin interesați să recupereze prețul unei înregistrări și așa overpriced de la un adolescent cu coșuri pe față care oricum n-ar avea bani să o cumpere? (Asta e, în umila mea opinie, o altă eroare: dacă pui de-a moca pe net chestii în valoare de 300 de CD-uri x 10 euro nu e ca și cum dacă nu le puneai oamenii le-ar fi cumpărat în valuri. Arătați-mi un om care e dispus să dea 3000 de euro pentru muzică și îl mănânc. Well, there are people who shit caviar, dar am zis om, nu umflat. Acu sigur, dacă nivelul pirateriei ar fi mai mic, și prețurile CD-urilor ar putea să scadă. Dacă n-ar exista 4 firme care controlează toată piața, caz în care s-a mai constatat că prețurile merg într-o singură direcție. Serios, piața de manele e mai competitivă.) Deci da, să închidem această paranteză enormă și să recunoaștem că acea imagine a artistului e cam romanțată și cam departe de ce se vede prin mainstream și e pe undeva firesc ca omul să se preocupe de burdihanul lui. Dar când burdihanul șefului studioului e de câteva sute de ori mai mare … oops.

Da, e un subiect lung dar pe care s-a mai spus tot ce e de spus dinspre toate părțile spre toate părțile. Deci aș putea să mă opresc. Cred că am fost destul de foarte departe de echilibrul de care ziceam la început. Dar, dincolo de faptul că sunt tânăr și nu știu ce fac, nu știu cum se face banul etc., mi se pare că … e foame de bani, băieți. Și doar de asta e vorba. Și dacă e vorba numai de asta orice încercare de a argumenta moral-istoric-filozofic chestiunea din partea înfometaților de bani nu mai merită ascultată.

Și, nu în ultimul rând, mă uit la tehnologii și văd flexibilitate mai mult decât orice. Fără piraterie, aș fi auzit de Flogging Molly și Gogol Bordello? Ar mai fi avut Gogol Bordello două concerte în România altfel? Aș mai fi primit recomandări gen „hey how about a french acoustic reggae band with cute fun and politically charged lyrics?” cu un link pentru a descoperi ceva absolut cremos la capătul celălalt? Oricum am da-o, diversitatea muzicii câștigă din asta. Pe de altă parte, se pierde în planul material pentru un anumit segment al pieței. Ceea ce e nasol, dar cred că ideea de a putea să-ți câștigi existența din artă și a avea o existență comodă și îndestulată e destul de tânără. Încă nu ne-am prins cum se face asta și, mai important, dacă nu are un efect negativ asupra artei. Cred că e foarte bine să trăiești din asta, dar nu ca un baștan, aia chiar de schimbă. Sigur, mai sunt (multe) chestii care nu sună a artă, ci a dat cu târnăcopul. Caz în care merită să fie plătite ca datul cu târnăcopul. Am grăit.

Mă rog, the bottom line e că avem tehnologie și idei ca să facem chestii un pic mai flexibile, mai diverse, mai eficiente etc.Nu salvează lumea, dar pot oferi o experiență un pic mai bună pentru destui oameni care trăiesc pe chestia asta rotundă și albastră fără a diminua masiv din experiența altora. Iar faptul că sunt ținute înapoi din rațiuni economice este (meta-concluzie, prea filozofic, probabil spun prostii, puteți ignora) una din cele mai mari probleme contemporane și ne trage înapoi ca specie. N-ar trebui să poți spune „da, chestia asta e mai eficientă și mai comodă, dar să ne gândim la bani” niciodată. The end. Voie bună!

Anunțuri

Un răspuns la „Încep cu amenzile și pe-aici

  1. Aș vrea să reamintesc maniera de distribuție adoptată de Radiohead pentru ultimul album, și de Trent Reznor de asemenea, și anume: ia-le de-aici legal dacă vrei pe gratis, sau dacă vrei să dai și bani, eu nu zic nu. Mie asta mi se pare cea mai avantajoasă, pentru că deh, e cam aiurea ca un artist să ceară donații. Așa, îl plătești pt un cd frumos cu booklet etc. Dacă vrei să asculți, ar trebui să ți se dea.

    Foarte mulți artiști își pun singuri videoclipurile, piesele și prestatiile live pe youtube. Evident nu ar face-o dacă nu le-ar conveni imensul câștig de popularitate pe care îl au astfel.

    Cert este că nu prea avem alternative. Pe REM îi găsim în Diverta dar pe Adaline o găsesc pe undeva în afară de myspace? Noroc că e generoasă și oferă melodia ei cea mai cunoscută ca free download pentru fani. AmazonMP3 merge doar pt cetățenii SUA. Nu stiu de itunes, poate raporta cineva?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s