Efectul de piramidă

Marin Sorescu, „Efectul de piramidă”, Fundația „Marin Sorescu”, București, 1998

Volum apărut postum, unele din texte fiind publicate în reviste spre finalul vieții autorului, altele nu. Organizarea e în 3 cicluri: „Boabe de durere”, „Reinventând Helada” și „Efectul de piramidă”, dedicate omului în general, respectiv temei grecești și egiptene, desigur, cu trimiteri spre mitologie și de acolo spre esența a ceea ce suntem.

Poezii dedicate lui Eugen Ionescu și Cioran. Poetul în fața bolii, care îl îndepărtează de scris. Lipsa reperului recunoscută, dulce-amar, ca singur reper: „Dacă Tu, Doamne,/ Mă cunoști prin confuzie,/ Confundându-mă mereu cu altul,/ Atunci și eu/ Voi comunica iar cu/ Tine,/ Prin delir”. Grecia, leagănul civilizației, privită cu fascinație copilărească dar și cu ușoară ironie.

Dar Egiptul, mai ales Egiptul. Locul unde viața și moartea se împletesc în ritualuri și superstiții buimăcitoare, punctate de câte un „indescifrabil” care lasă textul sacru (sau, aici, textul poetic) în coadă de pește. Spaimă și confuzie în fața măreției lumii. Ca soluție, a trebuit să apară zeul, singurul care putea răspunde cu un non-răspuns și să fie crezut: „Te privește, spuse foarte abstract/ Forma geometrică/ A piramidei”. Bun, a se înlocui „zeul” cu un cuvânt mai adecvat.

E o treabă bună, e o scriitură bună.

E o noapte bună. Noapte bună!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s