Cronică de Animest: Final

Mie îmi place să desenez pentru că sunt introdus într-o lume paralelă. Un cerc în această lume ar putea fi o mașină care miroase a brânză.

(un copil de 10 ani care a înțeles TOT)


Discleimăr: Anul ăsta sunt voluntar la Animest. Asta înseamnă că am fost rugat ca atâta vreme cât am la gât chestia pe care scrie că sunt voluntar, să mă abțin de la a înjura festivalul sau (ce păcat) pe unguri. Acum, acum, n-o am la gât, dar parcă se subînțelege un pic. Dacă voi avea astfel de înjurături (sau hai, critici) ele vor apărea aici cândva după încheiere. Dar îmi rezerv dreptul să mă iau de orice producții animatronistice care îmi par nașpa.

Sâmbătă seara s-au anunțat marii câștigători iar duminică, în prezența unei săli pline (cu mine) s-au proiectat aceste pelicule ale acestor mari câștigători, în marea încheiere a festivalului. O ediție bună, cu belșug de evenimente. O ediție grozavă și pentru mine, care am apucat să văd destul de multe (cronici vor mai curge, toată săptămâna), iar cu toate astea, zorii ultimei zile mă prindeau cu doar un scurt-metraj, cel de la Balkanimation, vizionat, din tot pomelnicul de câștigători. Să trecem prin pomelnic.

Trofeul Anim’est: Big Bang Big Boom. Povestea lumii de la facere la apocalipsa nucleară, realizată printr-o tehnică splendidă: cadrele sunt pictate pe pereți, cu ocazionalul element uman, de mare efect, de mare migală și de mare valoare. Sunt sigur că l-am mai văzut undeva, dar habar n-am unde. E mișto. Ia de vezi.

Premiul pentru Cel mai bun film de lung metraj: Kerity, casa poveştilor Eleanor’s Secret. O producție franțuzească despre o fetiță care moștenește niște cărți ale căror personaje o roagă să le salveze de o viață petrecută între coperte (as opposed to o viață umblând și trăind prin lumea reală). Și de-aici pornește aventura. Ușor stereotip, un pic prea pentru copii. Dar frumos. Doar pentru că ceva e o poveste nu înseamnă că nu e adevărat. Trailer.

Premiul pentru Cel mai bun film de scurt metraj: Copilaş de praf / Dust Kid.

Premiul Special al Juriului: Anna Blume. La ăsta am început întrebându-mă ce se întâmplă și de ce și simțind o ușoară dezamăgire, dar pe la mijloc m-am gândit că textul are un anumit stil dada și că văzut în logica (sau lipsa de logică) asta e chiar un scurt metraj reușit. Și într-adevăr: e un poem de Kurt Schwitters (eu aș fi pariat Hugo Ball), despre care Richard Huelsenbeck a spus că e de respins viguros și din principiu pentru Dada. Uuu, controversă! Trailer. Site oficial.

Premiul pentru Cel mai bun film studenţesc: Sticla / Bottle. Două ființe din lumi diferite comunică trimițându-și chestii într-o sticlă purtată de valuri.

Premiul pentru Cel mai bun film românesc: Matei, MateiMatthias, Matthias. Un film în limba maghiară despre Matei Corvin. Nu o chestie cu o temă istorică, doar o chestie care arată cum l-au uitat clujenii pe Matei Corvin.

Premiul pentru Cel mai bun film din secţiunea Balkanimation: A fost odată şi încă o dată / Once upon a many time. Trailer.

Premiul pentru Cel mai bun videoclip: Out Of The Forrest – The National Slow Show. Iepuri, păduri și sentimente general uman. Atmosfera este excelentă, melodia este excelentă (știu că nu asta trebuia să comentez).

Premiul pentru Cel mai bun clip publicitar: Scrabble Yoga. Un joc de scrabble ține într-însul o întreagă lume. Grozav.

Premiul Publicului: Viaţa de un minut a unei muşte / One Minute Fly. Câștigător de la Mozaic este un scurt metraj despre cum să trăiești viața pe fast forward, dar și despre cum realizările nu se opresc o dată cu moartea. Sau este o chestie cu o muscă, depinde cum privești.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj din Secţiunea Minimest: Băieţelul şi Monstrul The Little Boy and the Beast. Trailer.

Premiul pentru Întreaga Activitate: Domnul Zeno Bogdănescu.

Premiul Spectatorului Norocos, oferit de Anim’est, constând într-un festival pass la Anim’est 2011 şi un kit complet de festival: Ana Zamfirescu. Habar n-am cum s-a dat ăsta, dar sună mișto.

Menţiunea Specială a Juriului pentru Film Studenţesc:

Locul de plimbat câinii / Dog-Walking Ground

Urzeala / Loom

Piscina / Swimming Pool

Menţiunea Specială a Juriului pentru un Film de Scurt Metraj:

Plutind la răsărit / Afloat at Dawn

Portret de familie A Family Portrait

Răţoiul, moartea şi laleaua / Duck, Death and the Tulip

Mă războiam cu viaţa sau pentru viaţă / I Was Crying Out at Life. Or For It

Ce naşte din dorinţă în ţărână se întoarce Lust to Dust

Conciliul lunatic / The Whimsical Council

Noapte bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s